23 veľkých udalostí, ktoré nás čakajú v roku 2023

23 veľkých udalostí, ktoré nás čakajú v roku 2023

Či už ide o koncerty, turné, festivaly, nové albumy alebo reedície box-setov, v nasledujúcich 12 mesiacoch nás čaká veľa dobrých rockových vecí.

Rok 2022 bol rokom, keď sa živá hudba opäť postavila na nohy a vydala množstvo vynikajúcich albumov starých aj nových kapiel. Aká to bola úľava, keď sme mali v živote tieto stabilizujúce sily.

Tu sú len niektoré z vecí, na ktoré si budeme všímať počas nasledujúcich 12 mesiacov:

Úplne nový album Metallica

Metallica vydáva 14. apríla nový štúdiový album 72 Seasons. Koncepčne založený dvanásty štúdiový album sanfranciskej kapely produkoval Greg Fidelman spolu s Jamesom Hetfieldom a Larsom Ulrichom a je ich prvým od albumu Hardwired z roku 2016... To Self-Destruct.

Určite ste už počuli jeho singel Lux Æterna, ktorý v deň svojho predstavenia takmer zlomil internet. Kapela si na tento deň naplánovala hromadu koncertov - pozrite si ich nižšie.

Festival Download oslavuje 20. výročie

Team Metallica sa v júni predstaví v Donington Parku a vo štvrtok a v sobotu odohrá dva neopakovateľné sety. Ďalšími headlinermi sú Slipknot a Bring Me The Horizon, ku ktorým sa pridajú Ghost, Evanescence, Placebo, Within Temptation a Disturbed, a v nasledujúcich mesiacoch bude oznámená celá rada ďalších mien.

Guns N' Roses hrajú na festivale BST v londýnskom Hyde Parku

Skupina Guns N' Roses vystúpi 30. júna na prestížnom festivale BST v Hyde Parku v rámci desiateho výročia tohto podujatia. Zatiaľ neboli ohlásené žiadne regionálne koncerty skupiny.

Def Leppard a Mötley Crüe idú naplniť štadióny

Po tom, čo sa Def Leppard a Mötley Crüe stali hlavnými hviezdami turné The Stadium Tour, zopakujú tento trik so šiestimi koncertmi v Latinskej Amerike a potom s ďalšími 20 koncertmi v Spojenom kráľovstve, Írsku a kontinentálnej Európe. Európske turné sa začne 22. mája v Sheffielde na Bramall Lane. Zvyšok programu ešte nebol potvrdený, ale môžete sa staviť, že bude naozaj veľmi vydarený.

zdroj: youtube.com

Rozlúčkové koncerty skupín Kiss, Foreigner a Eltona Johna. Tiež Roger Waters a Queen?

Hoci Kiss ešte verejne nezverejnili podrobnosti, rozhodli o mieste a dátume svojho posledného koncertu. Foreigner, ktorí tiež ukončia svoju slávnu kariéru, odohrajú v lete 32 koncertov v USA a európska časť bude ešte potvrdená. Mamutia labutia pieseň Eltona Johna sa bude tiahnuť cez Spojené kráľovstvo počas apríla, mája a júna a vyvrcholí jeho posledným koncertom v Spojenom kráľovstve, kde bude headlinerom nedeľňajšieho večera na Glastonbury.

Roger Waters s nadhľadom označil tri domáce koncerty This Is Not A Drill za svoje "prvé rozlúčkové turné". A Queen + Adam Lambert rokujú o vlastnom rozlúčkovom turné. "Chceli by sme tam ísť ešte raz," hovorí Brian May.

Judas Priest vydávajú svoju najnovšiu palebnú silu

Judas Priest sa po svojom uvedení do Rock And Roll Hall Of Fame (gratulujeme, chlapci) vracajú k práci so svojím devätnástym štúdiovým albumom. Nasledovník albumu Fire Power, ktorý spevák Rob Halford opísal ako "dobrodružný", by mal vyjsť koncom roka 2023.

Za súčasného stavu majú byť Priest špeciálnymi hosťami Ozzyho Osbourna na jeho májových a júnových koncertoch v arénach v rámci turné, ktoré bolo viackrát preložené kvôli Ozzyho zdravotným problémom.

Iron Maiden prenášajú svoju minulosť do budúcnosti

V rámci turné The Future Past predstavia Iron Maiden skladby z aktuálneho albumu Senjutsu, ako aj návrat ku klasickému albumu Somewhere In Time a k množstvu klenotov z katalógu. Vnútorné koncerty skupiny Maiden si nemôžete nechať ujsť.

Nový album a turné Petra Gabriela

"Už je to nejaký čas," povedal Peter Gabriel, keď ohlásil koncerty v Londýne, Birminghame, Glasgowe, Manchestri a Dubline v rámci turné, ktoré sa začne 18. mája v Poľsku. Po dvadsaťjeden rokoch od svojho posledného úplne pôvodného štúdiového albumu Up z roku 2002 vydáva Gabriel tesne pred cestou aj novú nahrávku s názvom i/o. Prvý singel Panopticom je už vonku.

zdroj: youtube.com

Bloodstock privádza ťažký A-Team

Koncom minulého roka boli na programe Bloodstocku, poprednej britskej heavymetalovej extravagancie, pridané skupiny Helloween a Meshuggah. Pridali sa k hviezdnemu obsadeniu, ktoré zahŕňa Megadeth, Anthrax, Killswitch Engage, In Flames a Sepulturu. Catton Park v Derbyshire je miestom, kde sa bude od 10. do 13. augusta konať.

Festivaly sú späť - oficiálne

Po niekoľkých ťažkých rokoch priniesol návrat festivalov pod holým nebom v roku 2022 nesmiernu radosť. Tento rok si tu každý nájde niečo pre seba: Steelhouse a Stonedead pre rock a metal, A New Day pre klasické retro zvuky, veľké mená v Hyde Parku v rámci BST (British Summer Time), Iggy Pop a Blondie sa spoja na Dog Day Afternoon v londýnskom Crystal Palace Parku, stoner rock na Desertfeste a krytý Country 2 Country pre... no, veď viete. A ešte oveľa viac. Je to nesmierne bohatstvo.

Mohol by festival Maid Of Stone oživiť ducha Ramblin' Man Fair?

Podrobnosti o tomto festivale sú zatiaľ trochu nejasné, takže nezastreľte posla, ale nový festival s názvom Maid Of Stone tvrdí, že počas víkendu 22. a 23. júla pripravuje program, na ktorom sa predstavia "svetoznámi medzinárodní umelci" v Mote Parku v Maidstone, kde sa predtým konal už zaniknutý veľtrh Ramblin' Man Fair (naposledy v roku 2019). Prvé oznámenie lineupu je naplánované na 26. januára.

Nová hudba od The Rolling Stones... a ďalších hviezd?

Ronnie Wood prezradil, že zosnulý bubeník Rolling Stones Charlie Watts sa objaví na albume Rolling Stones, ktorý sa v súčasnosti nahráva v Los Angeles, spolu s náhradným bubeníkom skupiny Stevom Jordanom.

Mohli by Guns N' Roses a AC/DC tento rok vydať niečo nové? Skúsenosti hovoria, že sa môže stať čokoľvek a často sa to aj stane.

Viac nepočutej hudby od Motörhead

Pozrite sa na rozšírenú verziu dvadsiateho tretieho a posledného štúdiového albumu skupiny Motörhead Bad Magic z roku 2015. Obsahuje nedávno vydanú skladbu Bullet In Your Brain a predtým vydanú Greedy Bastards, plus živé vystúpenie z Japonska z toho istého roku. Album Bad Magic: Seriously Bad Magic vychádza 24. februára.

zdroj: youtube.com

Šéf sa vracia na scénu

Bruce Springsteen a jeho E Street Band odohrajú od februára do apríla sériu koncertov v arénach v USA a potom sa vydajú do Európy na letné koncerty pod holým nebom. Súčasťou tohto turné budú aj Bruceove prvé vystúpenia vo Veľkej Británii od júna 2016.

Pre bratov Maelovcov budú lietať iskry

Ron a Russell Maelovci, ktorí tvoria hudbu už šiestu dekádu, vydajú v roku 2023 nový, zatiaľ nepomenovaný štúdiový album a ešte predtým 29. a 30. mája premiérovo vystúpia v londýnskej Royal Albert Hall. "Royal Albert Hall je pre nás vrcholom britských hudobných sál a tieto koncerty sú splneným snom," hovoria bratia.

Wolfgang Van Halen pripravuje druhý album Mammoth

Mamut WVH, alias syn Edwarda Van Halena Wolfgang, nám všetkým vyrazil dych, keď si na koncertoch Taylor Hawkins uctil svojho milovaného otca. Očakávania sa budú zvyšovať v súvislosti s jeho druhým albumom, na ktorom sa momentálne pracuje a ktorý opäť produkuje jeho "partner v zločine" Michael "Elvis" Baskette.

"Chcel by som rozšíriť šírku toho, čím Mammoth môže byť; aby jemnejšie skladby boli ešte jemnejšie a ťažšie skladby ešte viac pripomínali metal," povedal Wolfie nedávno pre Classic Rock o smerovaní nahrávky.

Nás to zaujalo.

The Damned nasledujú svoj moment "Frantic Four"

Po nedávnom koncertnom reunione pôvodnej zostavy The Damned - ich prvom vystúpení po viac ako troch desaťročiach - sa súčasná inkarnácia v zložení David Vanian, Captain Sensible, Monty Oxymoron, Paul Gray a Will Glanville-Taylor vracia na cesty v rámci dlhého turné, ktoré odštartuje 31. marca v Cardiffe. Vychádza aj album (podrobnosti čoskoro).

Šťastné číslo sedem od Stevena Wilsona

Ruku hore, kto predvídal návrat Porcupine Tree? Vsadíme sa, že nie veľa z vás. Podobne ako návrat The Damned, bol to nádherný moment. A teraz, tiež ako The Damned, Steven Wilson oprášil, zapísal tieto spomienky a pokračuje v tvorbe vlastnej hudby. Jeho siedmy sólový album The Harmony Codex bude koncepčne tematický, prezradil Wilson a jeho smerovanie označil za "epické a nekompromisné". 

Dolly goes rock. Áno, naozaj

Ikona country Dolly Parton, ktorá bola nedávno uvedená do Rock And Roll Hall Of Fame, reagovala vydaním svojho vôbec prvého rockového albumu. Údajne sa pokúsila presvedčiť Jimmyho Pagea a Roberta Planta, aby sa objavili na verzii skladby Stairway To Heaven. To, či súhlasili, zostáva neisté. Neočakávajte však turné Dolly - vo svojich 76 rokoch si myslí, že je pravdepodobne príliš stará na dlhšie cestné aktivity.

Návrat skupiny Rival Sons

Rockeri z Long Beach Rival Sons vydávajú 10. marca svoj siedmy album Darkfighter. Nasledovník albumu Feral Roots z roku 2019 nahrávali v Nashville so svojím dlhoročným producentom Daveom Cobbom. Na jeseň ich čaká turné. Viac noviniek sa dozvieme, keď ich dostaneme.

zdroj: youtube.com

Nová superskupina!

Čo vznikne, keď skrížite Joea Perryho z Aerosmith, Nikkiho Sixxa z Crüe, Alice Coopera a Johnnyho Deppa s produkciou slávneho "Mutta" Langa? Odpoveďou je nová superskupina s názvom Crossbone Skully a nahrávka, ktorej sa už nevieme dočkať. Nezabudnite tiež, že Alice a Johnny budú v lete na turné so skupinou Hollywood Vampires. A Joe Bonamassa sa zveril, že spolu s Glennom Hughesom, Jasonom Bonhamom a Derekom Sherinianom pripravujú piaty album Black Country Communion. Všetko sa to vyvíja superštýlovo.

zdroj: youtube.com

Tiež albumy od...

Akoby tých, ktorých sme spomenuli, nebolo dosť, očakávajte nové nahrávky od The Answer, Uriah Heep, Jethro Tull, Quireboys, Ayrona Jonesa, The Winery Dogs, Those Damn Crows, The Cold Stares, DeWolff, Within Temptation, The Raven Age, Levellers, Royal Thunder a mnohých, mnohých ďalších.

Na cesty vyrážajú aj...

Medzi ďalšie zaujímavé turné patria Black Stone Cherry v spolupráci s The Darkness, Dream Theater, Blackberry Smoke, Massive Wagons, Those Damn Crows, Black Star Riders, Bonnie Raitt, Samantha Fish, Gojira, Marcus King, Don Broco s podporou Papa Roach a ďalší.

Made with