Bývalý spevák skupín Rainbow a Deep Purple Joe Lynn Turner sa teší z nového albumu a nového imidžu.

Bývalý spevák skupín Rainbow a Deep Purple Joe Lynn Turner sa teší z nového albumu a nového imidžu.

Dňa 12. apríla 2019 utrpel Joe Lynn Turner srdcový infarkt. Počas rekonvalescencie ho postihlo zjavenie; bývalý spevák skupín Rainbow a Deep Purple sa rozhodol: "Musí tu nastať zmena."

Táto zmena priniesla nový album a nový imidž, ktoré sú verné jeho skutočnému ja. Album Belly Of The Beast je ťažší - hudobne aj textovo - než čokoľvek, čo predtým nahral.

A po tom, čo väčšinu života nosil parochňu, keďže v detstve prišiel o vlasy kvôli alopécii, Turner teraz svetu predstavuje svoju pravú podobu. "Pridal som sa k bratstvu silných, lesklých mužov!" hovorí so smiechom.

V rozhovore uviedol:

Je to veľké odhalenie - vášho skutočného ja.

Je to tá najlepšia vec, akú som kedy urobil! Bolo to však obrovské rozhodnutie a musím za to vďačiť svojej milujúcej manželke. Keď máte podporu tej jednej úžasnej osoby, zvyšok sveta vám môže pobozkať zadok.

Povedala: "Musíš to urobiť! A toto je ideálny čas. Nový album - pozbieraj sa. Máš sedemdesiatjeden rokov, na koho sa snažíš zapôsobiť?" Povedal som: "Dobre, som posratý strachom, ale urobím to."

Keď ste zverejnili fotografiu svojho prirodzeného vzhľadu, na sociálnych sieťach ste dostali srdečný odkaz podpory od Grahama Bonneta, speváka, ktorého ste v roku 1980 nahradili v skupine Rainbow.

Grahama poznám veľmi dobre a tá správa ukázala, aký je to súcitný a srdečný človek. Požehnaj ho.

Odkedy ste sa preslávili so skupinou Rainbow, vždy sa povrávalo, že nosíte parochňu.

Bolo to verejné tajomstvo, áno. Ale nebol som jediný.

A vtedy boli dlhé vlasy pre rockové hviezdy de-rigueur.

Pravda. Bola to uniforma.

Ako ste sa ako dieťa emocionálne vyrovnávali so stratou vlasov?

No, narodil som sa s plnou hlavou vlasov, ale keď som mal tri roky, mama ma umývala vo vani a všetky mi vypadali. Chcete sa zasmiať? Mama skúsila takú kúru pomocou vajíčok - musela som tam sedieť a na hlave mi zasychal žĺtok! A nemala som žiadne obočie - nič. Obočie mám teraz vytetované, takže máš nejakú definíciu tváre. Bez toho vyzeráš ako zasraný mimozemšťan!

Takže áno, bolo to ťažké, keď som si uvedomil, že vyzerám inak ako ostatné deti, a keď som prišiel do škôlky, cítil som sa naozaj ostrakizovaný. Keď som mal sedem rokov, dostal som parochňu a vyzeral som smiešne. Neskôr som si kúpila lepšiu parochňu. Ale v škole ma stále šikanovali. Nejaký idiot mi ju strhol z hlavy a hodil ju na chodbu. Aké je to trápne? Čo to s tebou urobí?

zdroj: youtube.com

Ako ste po všetkých tých zlomených srdciach, ktoré ste zažili ako dieťa, našli odvahu stať sa spevákom?

Vďaka Bohu, že mi rodičia poskytli potrebnú podporu. Ale hnev bol veľkou motiváciou a ja som mal viac guľôčok ako rozumu. Nechcel som dovoliť, aby ma to zastavilo. Takže namiesto toho, aby som sa skrýval, som sa vydal na najväčšie pódiá na svete. To je celkom šialené, keď sa nad tým zamyslíte.

Koncom sedemdesiatych rokov ste so skupinou Fandango nahrali štyri albumy, ale váš veľký zlom prišiel v roku 1980, keď vám zavolal Ritchie Blackmore.

Žil som v štúdiovom byte v New Yorku, všade okolo mňa sa plazili šváby. Jedného dňa zazvonil telefón a bol to Ritchie, ktorý sa ma pýtal, či nechcem ísť na konkurz do skupiny Rainbow. Povedal som: "Áno! Potrebujem ten koncert. Ja ho nechcem, ja ho potrebujem!" Tak som išiel na Long Island, kde nahrávali. Otvorili sme šesť balení Heinekenu, potom ma hodili priamo do miestnosti a povedali: "Tu je pieseň, na ktorej pracujeme, volá sa I Surrender..."

Mali ste skvelé obdobie s Rainbow a potom niekoľko rokov s Yngwie Malmsteenom. Potom ťa Blackmore priviedol do Deep Purple po tom, čo bol prepustený spevák Ian Gillan. Bolo to preto, že ťa Ritchie tak vysoko hodnotil, alebo preto, že nemohol zniesť ďalšiu spoluprácu s Gillanom?

Myslím, že to bolo oboje. A myslím si, že Ritchie chcel všetkých naštvať. V tom čase som už pracoval s Foreigner. Ale potom sa vrátil [pôvodný spevák Foreigner] Lou Gramm. Potom mi zavolali ľudia z Bad Company. A potom mi zavolali z Deep Purple. Bolo to neuveriteľné.

Dlho predtým, ako ste sa pripojili k Rainbow, ste boli fanúšikom Deep Purple. Bol to neskutočný pocit byť v tejto kapele?

Splnil sa mi sen. Vždy som mal filozofiu: buď ním, správaj sa tak a ono sa to stane. Takže som bol v Deep Purple a cítil som sa ako v inom svete, ale tak nejako som to bral. Už som to zažil s Rainbow, keď som nosil veľké topánky, a s Purple to bolo rovnaké.

zdroj: youtube.com

Ako ste sa cítili, keď v roku 2016 obnovil skupinu Rainbow s novým spevákom Ronniem Romerom? Očakávali ste tento telefonát?

Bol som s nimi v kontakte oveľa skôr, a keby sme dali dokopy extravaganciu Rainbow so spevákmi a hráčmi z minulosti, bolo by to obrovské. Ale niekto Ritchiemu povedal, že chcem milión dolárov, čo samozrejme nebola pravda, takže Ritchie nakoniec urobil to, čo urobil.

Váš nový album Belly Of The Beast ste nahrali so švédskym producentom a deathmetalistom Petrom Tägtgrenom a je to na vás prekvapivo ťažká vec.

Bol som už tak unavený z toho, že som robil tie AOR péčkové sračky. Potreboval som urobiť niečo iné. A keď som dostal infarkt, mal som zjavenie: Človek potrebuje vo svojom živote cieľ a zmysel. Potrebuješ sa ponoriť hlboko - fyzicky, profesionálne, tvorivo -, aby si sa stal umelcom, ktorým skutočne si.

Má to charakter koncepčného albumu. Je v ňom nejaké hlavné posolstvo?

Áno: zobuďte sa, ľudia! Spali sme príliš dlho. Sme duchovné bytosti, ale stratili sme cestu. Pozrite sa na stav sveta - ako sme sa sem dostali? A nie sme tu naveky, tak si to spočítajte.

Máte pocit, že s novým albumom a novým imidžom je to pre vás nový začiatok?

Je to nová éra v každom ohľade. A ja som šťastný a požehnaný, že mám tú možnosť.

Made with