Legendárny gitarista Jeff Beck zomrel vo veku 78 rokov.

Legendárny gitarista Jeff Beck zomrel vo veku 78 rokov.

Legendárny gitarista Jeff Beck zomrel vo veku 78 rokov. Podľa vyhlásenia, ktoré na sociálnych sieťach zdieľali zástupcovia Beckovej rodiny, zomrel po krátkom boji s bakteriálnou meningitídou.

"V mene jeho rodiny sa s hlbokým a hlbokým zármutkom delíme o správu, že Jeff Beck zomrel," uvádza sa vo vyhlásení. "Po náhlom ochorení na bakteriálnu meningitídu v utorok 10. januára pokojne zomrel. Jeho rodina žiada o súkromie, kým sa vyrovná s touto obrovskou stratou."

Beck sa narodil v roku 1944 vo Wallingtone v juhozápadnom Londýne a k hre na gitaru ho inšpirovalo, keď v rádiu počul skladbu How High The Moon od Lesa Paula.

"Mal na mňa hlboký vplyv, keď som vyrastal," povedal Beck v roku 2014 pre Classic Rock. "Jeho nahrávky som si cenil. Absorboval som všetky jeho tónové variácie. Jeho hudba bola zapamätateľná, nebola to len barbarská rock'n'rollová záležitosť. Mal úroveň. Jeho gitarové oblúky boli lahodné a behy boli rozprávkové."

Po hraní vo viacerých miestnych kapelách si Becka v roku 1965 najala skupina Bluesbreakers Johna Mayalla, aby nahradil Erica Claptona. Nasledujúci rok hral na gitare na ich albume Roger The Engineer, ale po jednom príliš častom neúčasti na turné ho prepustili. Potom pôsobil ako frontman skupín The Jeff Beck Group a Beck, Bogert & Appice.

Beck bol aj plodným sólovým umelcom, pod vlastným menom vydal v siedmich desaťročiach albumy, z ktorých posledný 18 nahral s hercom/hudobníkom Johnnym Deppom a vydal v júli 2022.

V priebehu svojej kariéry sa Beck stal považovaným za jedného z najinovatívnejších a najvplyvnejších gitaristov všetkých čias, ktorý do svojej hry zapracoval prvky blues a jazzu a vyvinul si charakteristický, tvrdý štýl. Vedel tiež shredovať s najlepšími z nich.

"Som fascinovaný hudobným zvukom a tým, čo to so mnou robí," povedal pre Classic Rock. "V jednej chvíli sa hnevám na nejaký nový brak, potom vedrá plaču pri Christine Johnson, ktorá spieva You'll Never Walk Alone. Prečo sa to deje? Prečo ma tak vzrušuje Nessun Dorma alebo Ravelova Pavana a Mahlerova Piata?

"Pre hudobníka, ako som ja, je zábavné to, že môžem ísť kamkoľvek chcem. Môžem hrať Pucciniho, nie som viazaný na rockový vzorec. Ľudia odo mňa nemôžu očakávať, že budem ako Led Zep 2,3,4. To nerobím. To ma nenapĺňa. Nebudem robiť Guns N' Roses mark 20."

Bol tiež sériovým spolupracovníkom, hral na skladbách Stevieho Wondera, Roda Stewarta, Tiny Turner, Diany Ross, Micka Jaggera, Kate Bush, Duffa McKagana, ZZ Top, Joea Cockera, Briana Maya, Pretenders, Rogera Watersa a Jona Bon Joviho - a to je len niekoľko z nich - a naposledy sa objavil na albume Patient Number 9 Ozzyho Osbourna, kde hral v dvoch skladbách.

Počas svojej kariéry získal Beck osem cien Grammy - sedem za najlepší rockový inštrumentálny výkon a jednu za nahrávku Imagine Johna Lennona z roku 2010, ktorú nahral spolu s Pink, Sealom, Indiou Arie, Konono N°1 a Oumou Sangare. Do Rock and rollovej siene slávy bol uvedený dvakrát: v roku 1992 ako člen skupiny Yardbirds a v roku 2009 ako sólový umelec.

Nasledujúci rok sa vrátil k svojim zdrojom a vzdal poctu Lesovi Paulovi na živom albume Rock 'n' Roll Party (Honoring Les Paul), ktorý nahral spolu s Imeldou May a jej kapelou. Ale napriek tomu, že Beck bol hudobníkom, ktorý sa venoval dobrému a veľkému rocku, nikdy sa nepridal k inej skupine. Nebolo to pre nedostatok príležitostí.

"V skutočnosti nie som 'spoločník'," povedal nám. "Pink Floyd ma chceli, ale nemali odvahu položiť otázku. A potom The Rolling Stones [keď hľadali náhradu za Micka Taylora, ktorý v roku 74 skončil]. Povedal som im, že nerobím konkurzy. A nezapadol by som do toho. Nikdy som nič neľutoval." 

Made with