Paul Gilbert premenil Diovu skladbu Holy Diver na inštrumentál a je to trochu divné

Paul Gilbert premenil Diovu skladbu Holy Diver na inštrumentál a je to trochu divné

Holy Diver pochádza z pripravovanej tribute kolekcie The Dio Album od Paula Gilberta, na ktorej je Diov vokál reprodukovaný na gitare

Americký hardrockový a heavy metalový gitarista, spoluzakladateľ skupiny Mr. Big a bývalý člen skupiny Racer X - Paul Gilbert ohlásil The Dio Album, inštrumentálnu poctu hudbe zosnulého Ronnieho Jamesa Dia. Zverejnil aj prvú skladbu z albumu, epickú verziu titulnej skladby Diovho klasického albumu Holy Diver z roku 1983.

Ak máme byť úplne úprimní, z výsledku sme boli trochu rozladení. Niet pochýb o tom, že Gilbert sa vyzná v letmých prstoch na krku gitary a jeho spracovanie je celkom verné pôvodnému aranžmánu. Ale v momente, keď by za normálnych okolností nastupoval Diov vokál a Gilbertova gitara namiesto toho nesie vokálnu melódiu, je to trochu... zvláštne. Divné dobre, ale spočiatku trochu divné.

Našťastie, Gilbert je mimoriadne lyrický hráč, takže kým skladba skončí, poslucháč si zvykne na to, čo sa deje, a všetko tak trochu dáva väčší zmysel, ale tých prvých pár sekúnd môže nepozorného človeka rozhodne zmiasť.

Na albume sa nachádzajú aj ďalšie skladby od Rainbow a Black Sabbath, pričom Racer X a Mr Big man Gilbert používajú rovnakú techniku, keď prostredníctvom kúzla dobre zvládnutej gitary replikujú tie okamžite známe vokálne melódie.

"Pri hraní všetkých tých metalových riffov ako Stand Up And Shout, Neon Knights a Kill The King ma vážne mrazilo," hovorí Gilbert. "Gitarové party Ritchieho, Tonyho a Viviana mi priniesli nemalé množstvo husej kože."

"Tieto úžasné riffy sú oceľovými nosníkmi piesní, na ktorých spočíva všetko ostatné," dodáva. "Už dávno som nebol tak hlboko v metalovej rytmickej gitare a mal som pocit, akoby som magickou platinovou lopatkou vykopával zlaté ohnivé nugety. A to všetko v čarodejníckom klobúku s hviezdami! Gitarové sóla v týchto skladbách prichádzali s krikom zo vzdialených vrcholov hôr. Ritchie, Tony a Vivian nastavili latku dychberúco vysoko."

The Dio Album vychádza 7. apríla prostredníctvom Music Theories Recordings/Mascot Label

zdroj: youtube.com

Paul Gilbert: The Dio Album tracklist

1. Neon Knights

2. Kill the King

3. Stand Up And Shout

4. Country Girl

5. Man On The Silver Mountain

6. Holy Diver

7. Heaven And Hell

8. Long Live Rock 'N' Roll

9. Lady Evil

10. Don't Talk to Strangers

11. Starstruck

12. The Last In Line

Made with