Peter Gabriel vydáva prvý i/o singel. Dlho očakávaná nahrávka vychádza 21 rokov po albume Up.

Peter Gabriel vydáva prvý i/o singel. Dlho očakávaná nahrávka vychádza 21 rokov po albume Up.

Na albume i/o Petra Gabriela sa podieľa Brian Eno a je to prvý štúdiový album s novým materiálom tohto prelomového speváka a skladateľa od albumu Up z roku 2002

Peter Gabriel predstavil prvý singel z pripravovaného štúdiového albumu i/o. Skladba Panopticom (Bright Side Mix) je už dostupná na všetkých streamovacích platformách a vy si ju môžete vypočuť nižšie. Jeho vydanie sa zhoduje s prvým splnom mesiaca v roku 2023.

Dlho očakávaná nahrávka vychádza 21 rokov po albume Up, Gabrielovom poslednom štúdiovom albume s pôvodným materiálom, a jeho plán vydávania bude korešpondovať s lunárnymi fázami, pričom nové skladby budú predstavené pri každom splne.

"Prvá pieseň je založená na myšlienke, ktorou som sa zaoberal, aby som inicioval vytvorenie nekonečne rozšíriteľného prístupného dátového glóbusu: Gabriel hovorí, že sa snaží vytvoriť nový projekt: Panoptikum. "Začíname spájať skupinu podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí by mohli byť schopní uviesť to do života, umožniť svetu lepšie vidieť samého seba a lepšie pochopiť, čo sa skutočne deje."

Skladbu napísal a produkoval Gabriel a nahrávala sa v štúdiách Real World Studios vo Wiltshire a The Beehive v Londýne. Obsahuje elektroniku od Briana Ena a sprievodné vokály od Ríoghnacha Connollyho z The Breath, ako aj od dlhoročných spolupracovníkov Tonyho Levina, Davida Rhodesa a Manu Katché. Texty sú inšpirované prácou organizácií Forensic Architecture, Bellingcat a priekopníckej organizácie na ochranu ľudských práv WITNESS, ktorú Gabriel spoluzakladal.

"Časť toho, o čom píšem tentoraz, je myšlienka, že sa zdá, že sme neuveriteľne schopní zničiť planétu, ktorá nás zrodila, a že ak nenájdeme spôsob, ako sa znovu spojiť s prírodou a prirodzeným svetom, veľa stratíme," hovorí Gabriel. "Jednoduchý spôsob, ako sa zamyslieť nad tým, kam do toho všetkého patríme, je pozrieť sa na oblohu... a Mesiac ma vždy priťahoval."

Každú novú skladbu bude sprevádzať umelecké dielo a Panopticom obsahuje dielo Red Gravity od Davida Spriggsa, ktoré si môžete pozrieť v streamovanom klipe

"Práve téma sledovania ma spojila s dielom Davida Spriggsa, pretože vytvoril dielo, ktoré sa k tomu vzťahuje," hovorí Gabriel. "David robí úžasné veci s použitím mnohých vrstiev priesvitných materiálov, takže vznikajú zvláštne výtvory so skutočnou intenzitou. Jeho práca spočíva v tom, že si predstavuje, ako by mohlo umenie vyzerať o niekoľko rokov v budúcnosti, a potom sa podľa toho snaží tvoriť a myslím, že sa mu to v tomto konkrétnom diele veľmi podarilo."

Hoci zatiaľ nebol oznámený žiadny dátum vydania i/o, Gabriel bude od mája 2023 koncertovať s novým albumom. V júni je potvrdených päť koncertov v Spojenom kráľovstve a Írsku a čoskoro by mali byť oznámené aj termíny v Severnej Amerike.

zdroj: youtube.com

Made with