Rádio KIKS oslavuje 3. narodeniny

Rádio KIKS oslavuje 3. narodeniny

   Jedno z najsilnejších a najpočúvanejších lokálnych rádií 90-tych rokov oslavuje tretí rok svojej "novej" existencie ako internetové rádio. Presne pred tromi rokmi sa podarilo malej parte bývalých zamestnancov rádia KIKS znovu dostať do internetového éteru staré jingle, zvučky relácií, ale najmä hudbu, na ktorej vyrástla jedna generácia poslucháčov - dnes zrelých chlapov a krásnych žien v najlepších rokoch. Práve im je určené súčasné internetové vysielanie rádia, ktoré je naviazané práve na generáciu poslucháčov z 90-tych rokov. Interakcia s poslucháčmi v tých časoch bola možná iba prostredníctvom klasických, nie mobilných telefónov, telefónnych búdok v centrách miest a korešpondenčných lístkov. Dnes vďaka technológiam a sociálnym sieťam je interakcia a prepojenie s poslucháčom oveľa komfortnejšia, ale rádio KIKS si zakladá na osobnej komunikácii a úzkom vzťahu so svojimi poslucháčmi. K rádiu KIKS si našli cestu nielen pôvodní kiksáči, ale práve úzkym kontaktom, prepojením rádia s konkrétnym poslucháčom a rodinnou atmosférou, si vysielanie rádia obľúbili aj poslucháči, ktorí staré FM rádio KIKS nezažili.

   Kiksáci si s troškou nostalgie dali za cieľ vrátiť sa späť v čase do rokov, kedy neexistovali mobilné telefóny, mp3 prehrávače ani streamovacie hudobné služby a jednou z dostupných sociálnych sietí bolo práve klasické FM rádio. Či sa im to s odstupom troch rokov darí, si môžete vypočuť na hlavnom streame rádia KIKS a jednom z troch špecializovaných, venujúcich sa užšiemu žánrovému spektru hudby, určených pre náročnejšieho poslucháča. Na svojich vedľajších streamoch rádio KIKS hrá len rockovú (KIKS Rock)alebo len tanečnú elektronickú hudbu (KIKS Italo-Disco). 

   Práve pri príležitosti svojich tretích internetových narodenín rádio KIKS spustilo samostatný špeciálny stream KIKS'89 s hudbou len z roku 1989. Kým inde vo svete už žiadna novinka, na trhu slovenských internetových rádií prvá lastovička, ktorá streamuje a mixuje multižánrovú hudbu vydanú len z jedného roka. Tento stream vysiela hudbu z r. 1989 bez reklám a komerčných blokov 24 hodín denne. Počuť tu môžete nielen veľké hity z prelomu 80-tych a 90-tych rokov, ktoré sa doteraz ešte nevytratili z rotácií playlistov iných rádií, ale predovšetkým 33 rokov starú hudbu (ďalšie symbolické trojky k narodeninám), ktorá už s odstupom času pre mnohých poslucháčov, vrátane ľudí z rádia predstavuje opäť novú hudbu.

===

   Dejiny pôvodného rádia KIKS sa začali písať v prvej polovici 90-tych rokov. V decembri 1993 sa slovenským éterom začal šíriť signál rádia, ktoré vysielalo z Michaloviec.

   Vysielanie rádia KIKS sa v éteri prvýkrát objavilo na Mikuláša, presne 6. decembra 1993, kedy začalo vysielať zo štúdia v Michalovciach, ako súkromná lokálna rozhlasová stanica na “historickej” frekvencii 103,3 z vrchu Hôrka, vzdialeného 8 km severozápadne od mesta Michalovce. Signál pokrýval okolie v okruhu 30-50 km.

   Prvé vysielacie štúdio a sídlo spoločnosti boli na ulici Sama Chalupku č. 20, v budove bývalej hematológie michalovskej nemocnice. Kedysi miesto, kde kiksáci prežili svoje najkrajšie "rádiové" roky, dnes svojím vzhľadom ani zďaleka nepripomína nielen vysielacie štúdio, ale ani nemocnicu... Dnes budova vyzerá, akoby ju čakala demolácia... Vtedy išlo o najvýchodnejšie položené rozhlasové štúdio a FM vysielač na Slovensku.

Rádio KIKS začínalo ako 28-členný kolektív, patrilo medzi prvé lokálne rozhlasové stanice, ktoré začali na Slovensku vysielať.

   Rozširovanie pokrytia pokračovalo o rok neskôr, keď v októbri 1994 rádio KIKS “zavítalo” do metropoly východného Slovenska prostredníctvom druhej frekvencie 104,5 MHz, ktorá sa šírila zo stožiara umiestneného na streche Fakultnej nemocnice na Triede SNP v Košiciach.

   V druhej polovici 90-tych rokov sa rádio presťahovalo do Košíc na ulicu Masarykovu (budova Jumbo Centra) a v priebehu roku 1997 spustilo ďalšie vysielače, ktoré pokrývali FM pásmo rekreačnej oblasti Domaša (104,2 MHz), regiónu Šariša (90,8 MHz) a Sniny (95,9 MHz).

Made with