Súkromné lietadlo Elvisa Presleyho, ktoré 40 rokov ležalo opustené v púšti, sa predalo za 260 000 dolárov

Súkromné lietadlo Elvisa Presleyho, ktoré 40 rokov ležalo opustené v púšti, sa predalo za 260 000 dolárov

Priscilla Presley sa zúčastňuje na dražbe jedného z lietadiel Elvisa Presleyho v deň jeho 88. narodenín

Tento týždeň (8. januára), v deň 88. narodenín legendárneho hudobníka, sa pod kladivko dostalo schátrané súkromné lietadlo, ktoré v minulosti vlastnil Elvis Presley.

Lietadlo Lockheed 1329 JetStar z roku 1962 sa predávalo na aukcii zberateľských vozidiel Mecum Kissimmee za účasti Elvisovej bývalej manželky Priscilly Presleyovej, ktorá pred dražbou poskytla informácie o tomto predmete.

Pri rozhovore o lietadle, ktoré posledných štyridsať rokov stálo v púšti v Roswell International Air Center v Roswelli v Novom Mexiku, Priscilla v miestnosti vyhlásila: "Elvis miloval lietadlá a toto bolo jedno z nich. Toto je moja prvá aukcia a som nadšená, že tu môžem byť. Dnes by mal Elvis 88. narodeniny".

Ponúkajúc návrh, ako by sa dal súčasný havarijný stav lietadla opraviť na ziskové využitie, informoval účastníkov aukcie Mecum: "Toto je neuveriteľná príležitosť na reštaurovanie a vytvorenie Elvisovho exponátu, ktorým by sa mohol tešiť celý svet".

Návrh dražiteľa na vystavenie exponátu pravdepodobne súvisí s tým, že lietadlo Lockheed nie je schopné letu po tom, čo mu v predchádzajúcich rokoch odstránili štyri motory a väčšinu prístrojov v kokpite.

Po neriadenej dražbe sa lietadlo predalo za 260 000 dolárov, resp. 286 000 dolárov, ak sa započítajú poplatky, čo pre predávajúceho (podnikateľ Jim Gagliardi z Madery v Kalifornii) vychádza ako strata peňazí po tom, čo stroj kúpil na dražbe v roku 2017 za 430 000 dolárov (498 000 dolárov vrátane provízie a poplatkov).

Gagliardi lietadlo od jeho vlastníctva nikdy ani nenavštívil, hoci, ako uvádzajú noviny Roswell Daily Record, pôvodne s ním mal určité plány. "Chcel som ho mať ako akúsi reklamu, aby doň ľudia chodili a pozerali sa naň," povedal pre publikáciu.

Lietadlo Elvis Presley prvýkrát kúpil 22. decembra 1976 za 840 000 dolárov a je jedným z viacerých súkromných lietadiel, ktoré zosnulá hviezda vlastnila, pričom dve sú v súčasnosti vystavené v jeho bývalom dome v Gracelande.

Hoci jeho slnkom zvetraný zovňajšok pôsobí opotrebovane, jeho vnútro je stále v dobrom stave a obsahuje na zákazku vyrobené červené zamatové čalúnenie a kovanie so zlatou povrchovou úpravou, mikrovlnnú rúru, televízor, kazetový prehrávač, drevené obloženie kabíny, sedadlá pre deväť cestujúcich a šesť sedadiel pre cestujúcich.

Made with