Ukradnutá gitara

Ukradnutá gitara "Swiss cheese" Steva Vaia sa našla na pôde v mexickej Tijuane

Kultová gitara "švajčiarsky syr" bola použitá vo videoklipe k piesni Yankee Rose Davida Lee Rotha, ale potom sa na 36 rokov stratila

Charakteristická gitara Steva Vaia "Swiss cheese", ktorá bola v roku 1986 ukradnutá zo skúšobne v Pasadene, bola gitaristovi vrátená po tom, čo ju objavili na pôde v mexickej Tijuane.

Gitara bola pôvodne použitá vo videoklipe k piesni Yankee Rose Davida Lee Rotha a v lete toho roku mala vyraziť na turné, ale po krádeži bola 36 rokov nezvestná, až kým ju minulý rok neobjavil Iván Gonzáles Acosta na pôde svojich starých rodičov v Tijuane.

"Zdá sa, že ľudia, ktorí žili v dome jeho starých rodičov pred nimi, kúpili gitaru kdesi na ceste," napísal Vai na Facebooku, "a ona jednoducho trčala na pôde, aby ju objavili až nedávno, keď reorganizovali veci."

Acosta dokázal gitaru identifikovať a fotografie zverejnil na Jemsite, fóre používateľov značky Ibanez, pod názvom "Našiel som stratenú gitaru Steva Vaia" a požiadal o Vaiove kontaktné údaje. Obrázky nakoniec uvidel Vaiov spolupracovník Mike Meske a dohodli sa na vrátení gitary.

"Mike je autoritou v oblasti histórie a špecifík všetkých mojich gitár," hovorí Vai. "Mike začal Ivana oslovovať a po nejakom čase sa mu podarilo dohodnúť odovzdanie, kde sme sa a Ivánom stretli.. ja, spolupracovník Mike a Doug MacArthur [Vaiov gitarový technik]. Vďaka Mikeovi za jeho solídnu ostražitosť, vďaka ktorej sa táto gitara dostala domov... "

"Stav gitary, keď som ju uvidel, bol šokujúci. Akoby bola 36 rokov uložená v kufri a nikdy sa na ňu nehralo. Farby sú stále živé a krk je v skvelom stave.

"Ďakujem ti Iván za tvoju láskavú pozornosť a za to, že si ma opäť spojil s týmto kúskom mojej histórie. Pri prijatí tejto gitary sa cítim, akoby sa starý priateľ po toľkých rokoch vrátil domov, aby si so mnou mohol zajamovať. Verím, že si spolu pripravíme skvelý sendvič so šunkou a švajčiarskym mäsom."

Koncom minulého týždňa Vai vzdal hold zosnulému Jeffovi Beckovi slovami: "V panteónoch gitaristov bol Jeff Beck vyvoleným. Zanechal nám v našom hudobnom svete toľko krásy a svetla. Neviem si predstaviť krajinu súčasnej gitarovej hry, keby tu nikdy nebol, ale tak ako všetko na tomto svete prichádza a odchádza, jeho prínos navždy pretvoril našu predstavu o tom, čo gitara dokáže.

"Ďakujem vám, majstre. Naozaj ste to dokázali a my si vás veľmi vážime." 

Made with