Vo veku 73 rokov zomrel Tom Verlaine frontman skupiny Television..

Vo veku 73 rokov zomrel Tom Verlaine frontman skupiny Television..

Tom Verlaine, spevák a gitarista newyorských ikon Television, zomrel po krátkej chorobe..

Jeho smrť po "krátkej chorobe" potvrdila  Patti Smith, dcéra Jesse Paris Smith, ktorá pre Rolling Stone uviedla: "Zomrel pokojne v New Yorku, obklopený blízkymi priateľmi. Jeho vízia a predstavivosť nám budú chýbať."

Verlaine sa narodil ako Thomas Miller v Denville v štáte New Jersey. Svoje umelecké meno prijal ako poctu francúzskemu básnikovi Paulovi Verlainovi.

Verlaine a jeho kamarát zo školy Richard Hell založili v roku 1973 skupinu Television z popola ich predchádzajúcej skupiny Neon Boys.

Ich debutový album Marquee Moon sa považuje za jedno z majstrovských diel novej vlny. Minulý rok ho čitatelia časopisu Classic Rock zvolili za jeden z najlepších debutových albumov všetkých čias.

Television po svojom debute z roku 1977 vydali v nasledujúcom roku album Adventure a ešte v tom istom roku sa rozišli a Verlaine začal úspešnú sólovú kariéru. Television sa v roku 1992 zreformovali a vydali svoj tretí album.

Verlaine bol kedysi vo vzťahu s Patti Smith a mnohokrát spolu spolupracovali.

Mike Scott zo skupiny The Waterboys vzdal Verlaineovi hold a v príspevku na sociálnej sieti uviedol: "Tom Verlaine odišiel do záhrobia, ktoré jeho hra na gitare vždy naznačovala. Bol to najlepší rock and rollový gitarista všetkých čias a podobne ako Hendrix dokázal tancovať od vesmírnych sfér až po garážový rock. Na to je potrebná mimoriadna veľkosť.

"Tom Verlaine... prvýkrát počuť na albumoch Hey Joe a Break It Up od Patti Smith a Little Johnny Jewel od Television, najneuveriteľnejšia, nadpozemská hra na gitaru. Džezová, fantastická, inšpiratívna. Nikdy neprekonaný, nikdy sa mu nevyrovnal, iba on sám."

zdroj: youtube.com

Made with