Vo veku 75 rokov zomrel zakladajúci gitarista skupiny Yardbirds Antony 'Top' Topham..

Vo veku 75 rokov zomrel zakladajúci gitarista skupiny Yardbirds Antony 'Top' Topham..

Smrť pôvodného gitaristu skupiny Yardbirds Antonyho 'Top' Tophama potvrdil jeho publicista

Sanderson Rasjid, známy ako zakladajúci gitarista skupiny Yardbirds Antony 'Top' Topham, zomrel vo veku 75 rokov. Túto správu potvrdil vo svojom vyhlásení jeho publicista.

Vo vyhlásení sa uvádza: "Sanderson Rasjid, rodený Antony 'Top' Topham, zomrel pokojne v pondelok 23. januára v kruhu svojej rodiny. Narodil sa 3. júla 1947 v Londýne, mal 75 rokov a v posledných rokoch bojoval s demenciou.

"Top bol zakladajúcim členom skupiny Yardbirds, keď vznikla v máji 1963, bol jej pôvodným gitaristom a v tejto úlohe predchádzal Erica Claptona, Jeffa Becka a Jimmyho Pagea. Ďalej hral na gitare okrem iných s umelcami ako Christine McVie, Duster Bennett a Peter Green a mnohí ho považovali za jedného z najoriginálnejších britských bluesových gitaristov. Bol tiež talentovaným nástenným a výtvarným umelcom a interiérovým dizajnérom."

Topham založil skupinu The Yardbirds ako 15-ročný, inšpirovaný sledovaním vystúpenia novovzniknutej skupiny Rolling Stones v klube Crawdaddy v Richmonde na juhozápade Londýna. K Tophamovi sa v prvej zostave skupiny pripojili spevák Keith Relf, basgitarista Paul Samwell-Smith, bubeník Jim McCarty a rytmický gitarista Chris Dreja.

"Bol mojím najlepším priateľom v škole a zoznámil ma s hudbou, ktorú som si zamiloval," hovorí Dreja. "Čoskoro sme hrávali štyri alebo päť večerov týždenne, takže sa nám to oplatilo."

"Bol som vášnivým zberateľom bluesových platní," povedal Topham pre časopis The Blues. "Vedel som o každej bluesovej nahrávke, ktorá v tom čase vyšla. Začalo sa to v roku 1961, 1962, keď som bol veľmi mladý tínedžer. Musíte si uvedomiť, že o týchto veciach sa nič nehovorilo, mali ste možno 12 platní, ktoré ste si mohli kúpiť."

Topham v priebehu roka radšej opustil skupinu The Yardbirds, než aby zanechal štúdium umenia na vysokej škole, a nahradil ho Eric Clapton. Do kapely sa vrátil o 50 rokov neskôr, v roku 2013, namiesto svojho starého priateľa Dreja.

Po skončení vysokej školy sa Topham stal session hudobníkom pre britské bluesové vydavateľstvo Blue Horizon, hral na viacerých singloch bluesového hudobníka Dustera Bennetta a na albume Christine McVie Christine Perfect. V roku 1968 vydal aj vianočný singel Christmas Cracker a v nasledujúcom roku vydal debutový sólový album Ascension Heights.

"Bol to kolektív ľudí, ktorých srdcom bola táto hudba," povedal Topham. "Žili sme, jedli a spali sme blues. V našich životoch to bola veľmi silná vec."

Po odchode z Blue Horizon kvôli zlému zdravotnému stavu sa Topham pripojil k indonézskemu duchovnému hnutiu Sudbud a zmenil si meno na Sanderson Rasjid. Koncom 80. rokov sa vrátil k hudbe, až nakoniec našiel cestu späť k skupine The Yardbirds.

Topham zomrel len dva týždne po smrti svojho kolegu, gitaristu skupiny Yardbirds Jeffa Becka.

zdroj. youtube.com

Made with