Vo veku 81 rokov zomrel David Crosby, jeden zo zakladateľov The Byrds

Vo veku 81 rokov zomrel David Crosby, jeden zo zakladateľov The Byrds

David Crosby, spevák a skladateľ, zakladajúci člen skupín The Byrds a Crosby, Still & Nash, zomrel vo veku 81 rokov. Správu potvrdila vo vyhlásení, ktoré Variety poskytla Crosbyho manželka Jan Danceová.

"S veľkým zármutkom oznamujeme, že po dlhej chorobe zomrel náš milovaný David (Croz) Crosby," napísala Danceová. "S láskou ho obklopovala jeho manželka a spriaznená duša Jan a syn Django. Hoci tu už nie je s nami, jeho ľudskosť a láskavá duša nás budú naďalej sprevádzať a inšpirovať. Jeho odkaz bude naďalej žiť prostredníctvom jeho legendárnej hudby.

"Pokoj, lásku a harmóniu všetkým, ktorí Davida poznali, a tým, ktorých sa dotkol. Bude nám veľmi chýbať. V tomto čase vás úctivo a láskavo prosíme o súkromie, pretože smútime a snažíme sa vyrovnať s našou hlbokou stratou. Ďakujeme za lásku a modlitby."

Crosby sa narodil v Los Angeles v roku 1941, študoval herectvo na Santa Barbara College a potom štúdium prerušil, aby sa mohol venovať hudbe. V roku 1964 založil spolu s Jimom (neskôr Rogerom) McGuinnom, Chrisom Hillmanom, Geneom Clarkom a Michaelom Clarkeom skupinu The Byrds, ktorá spočiatku dosiahla úspech s coververziami piesní Boba Dylana a Petea Seegera, kým McGunn neprevzal hlavné skladateľské povinnosti. Crosby sa podieľal na napísaní psychedelickej klasiky Eight Miles High v roku 1966, ale o dva roky neskôr bol z kapely prepustený.

Potom založil skupinu Crosby, Stills & Nash so Stephenom Stillsom, bývalým členom Buffalo Springfield, a bývalým členom skupiny Hollies Grahamom Nashom. V auguste 1969 odohrali svoje druhé vystúpenie na Woodstocku a v tom istom roku vydali svoj debutový, rovnomenný album.

V roku 1970 sa k triu pridal Neil Young, čím sa zostava rozšírila na Crosby, Stills, Nash & Young. V tom istom roku vydali svoj prvý album Deja Vu, ktorý zaznamenal obrovský úspech vďaka trom singlom z tohto albumu: Woodstock, Teach Your Children a Our House.

Crosbyho debutový sólový album, kultová klasika If I Could Only Remember My Name, vyšiel v roku 1971 a hosťovali na ňom okrem Younga a Nasha aj Joni Mitchell, Jerry Garcia, Micky Hart a Bill Kreutzmann z The Grateful Dead, ako aj členovia skupín Santana a Jefferson Airplane.

Crosby bol dvakrát uvedený do Rock and rollovej siene slávy, v roku 1991 ako člen skupiny Byrds a v roku 1997 so skupinou Crosby, Stills & Nash.

Azda najviac ho preslávil jeho hlas s vysokým, medovým tónom, ktorý sa hodil pre harmóniu. Takmer rovnako známy bol aj pre svoje napäté vzťahy s kolegami hudobníkmi a pre svoje boje so závislosťou.

"Je absolútne nepochybné, že užívanie drog zlepšilo môj tvorivý proces," povedal v roku 2021 pre Classic Rock. "Užívanie halucinogénov mi pravdepodobne čiastočne pomohlo, ale samozrejme, drogy sú rôzne a kokaín a heroín ma stiahli na dno. Skončil som v texaskom väzení. Nedá sa tomu zabrániť, takmer ma to zabilo, zničilo mi to kariéru, poriadne ma to posralo."

Crosby strávil v roku 1985 deväť mesiacov vo väzení po tom, ako bol odsúdený za drogy a zbrane. V tom istom roku ho zatkli za jazdu pod vplyvom alkoholu po zrážke s plotom v okrese Marin. Policajti v jeho vozidle našli aj kokaín a ukrytú pištoľ. Ďalšie obvinenia súvisiace so zbraňami a drogami nasledovali v roku 2004.

Po problémoch s drogami sa zdalo, že Crosby sa cíti oveľa lepšie na svete, a na sklonku kariéry zažíva oživenie, vydáva rad dobre prijatých albumov vrátane minuloročného David Crosby & The Lighthouse Band Live at the Capitol Theatre. A v roku 2019 Cameron Crowe produkoval David Crosby: Remember My Name, dokumentárny film, ktorý sa obzrel za Crosbyho dlhou a bohatou kariérou.

"Nebudem strácať čas," povedal pre Classic Rock. "Za posledných päť rokov som pravdepodobne pracoval rovnako tvrdo ako kedykoľvek predtým v živote. Nedostávam za to peniaze, takže to robím zo správnych dôvodov.

"Užívam si to umenie. A je to to, čo po sebe zanechávame, a ja sa chystám odísť, takže naozaj pracujem na tom, aby som po sebe zanechal to najlepšie." Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

zdroj: youtube.com

Made with